sâmbătă, 5 ianuarie 2013

TEEVIT - Tîrgul Internațional de Oportunități pentru Tineri din Estonia.

TEEVIT 2012 este Tîrgul Internațional de Oportunități pentru Tineri din Estonia. Este unul din cele mai mari evenimente pentru tinerii din Estonia. Tîrgul se desfășoară în decurs de 4 zile și participă peste 100 de exponenți. În cadrul a celei de-a patra ediții TEEVIT 2012 am avut ocazia să fiu membru al echipei de organizare. Am fost responsabil de participanții internaționali, dintre care : Institutul Francez, Institutul German, Școlile, Colegiile și Universitățile din Riga, Latvia, Suedia, Finlanda, Marea Britanie, Elveția. 

A fost o experiență unică deoarece în acest Tîrg Internațional au fost depuse eforturi enorme și toată ingeniozitatea și inovativitatea estoniană pentru a crea ceva cu totul special și atractiv pentru tinerii din Estonia. 

Tîrgul ca concept cuprinde în sine diverse oportunități pentru tineri, începînd cu cele educaționale și finisînd cu cele de petrecere a timpului liber. Au fost prezente cele mai active organizații de tineret, agenții europene cu programe și oportunități pentru tineri, precum Eurodesk, Youth in Action, European Youth Card Association și multe altele.

Centrul expozițional era arhiplin de standurile instituțiilor educaționale, printre care Școala de Piloți, Școala Marinei, Academia de Poliție, Academia Poliției de Frontieră.
A fost creată o zonă specială pentru standurile speciale, unde fiecare din participanții la expoziție au avut posibilitatea să își testeze aptitudinile în anumite profesii din diverse domenii precum cel hotelier, centrul de inovații și robotică, poliția de frontieră, controlul vamal, grădina botanică, super-market, școala de artă, agenție turistică și multe altele. Am fost la toate aceste standuri și m-am provocat să văd dacă mă regăsesc într-o altă profesie decît cea aleasă, cel mai interesant a fost să aflu că nu e atît de ușor să stai la aparatul de casă într-un supermarket, să fii lucrezi într-un hotel la reception și să verifici valizele la controlul vamal. 


Au fost foarte multe universități și colegii cu facultăți tehnice, care au prezentat în cadrul standurilor lor o sumedenie de lucruri practice. Într-un stand era amplasată o mașină sportivă, în altul erau niște studenți care creau diverse piese din lemn și metal în văzul tuturor, iar cei de la chimie făceau explozii, fum și diverse experimente care atrăgeau foarte mulți tineri la standurile lor, uneori cîte o explozie se răsuna în toată sala, dar toți erau calmi pentru că știau că o fac studenții profesioniști și asta e chimie :) e interesantă pentru tinerii de azi doar atunci cînd face show, cînd explodează ceva. 


Au fost și multe organizații de tineret care ofereau prezentări al activității lor, cel mai interesant pentru tineri a fost standul unei organizații de tineret care a avut în standul lor un X-Box cu dansuri, unde am testat aptitudinile mele de dans precum au făcut-o și mulți alți tineri participanți la acest unic Tîrg Internațional.
Am fost impresionat și de roboții expuși de universitatea tehnică, unde fiecare avea ocazia să-și testeze aptitudinile de coordonare a unui robot de la telecomandă.


La această ediție TEEVIT 2012 au participat zeci de mii de tineri din Estonia și chiar din țările vecine în pofida faptului că afară viscolea, ningea pe parcursul acestor zile, dar totuși mulți tineri au fost interesați să participe. Ei știau că fiecare ediție este bine organizată ca de obicei și aici au oportunitatea de a găsi o facultate pe plac, un ONG național s-au internațional cu activități interesante, o consiliere profesională de la experți în domeniul carierei.

Sper că la întoarcere în Republica Moldova să împărtășesc această experiență unică de organizare a unor astfel de Tîrguri Internaționale și cu organizatorii din Moldova. Astfel, să cunoască și tinerii de la noi diversele oportunități de învățare și dezvoltare pe care am putea să le oferim, dar mult depinde cum o facem. Estonienii în acest sens știu cum să facă atractivă și chimia și multe alte facultăți și oportunități pentru tineri, ar fi bine să învățăm această bună și frumoasă experiență !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu