marți, 12 martie 2013

Mărțișor la Tallinn, Estonia


Am dansat, am cîntat și am împarțit mărtișoare tuturor invitaților. Diaspora moldovenilor din Estonia a organizat o frumoasă petrecere cu prilejul sosirii primăverii. Concertul a avut loc în incinta centrului cultural al Asociației “Lira” din orașul Tallinn. Pe scenă au evoluat mai multi moldoveni stabiliți în Estonia, precum formația Noroc, ansamblul de dansuri ,,Bucuria”. Surpriza concertului a fost desigur dansurile tradiționale moldovenești care au energizat spectatorii cu o bună dispoziție de sărbătoare. 

Invitații au fost impresionați de la bun început, cînd au fost întîmpinați de membrii diasporei îmbrăcați în costume naționale, dăruindule invitaților mărțișoare confecționate de către membrii diasporei. Sala de concert a fost o adevărată poiană a Primăverii, decorată frumos cu flori, cu atribute naționale, dar și cu frumoasele Mărțișoare de diverse mărimi și forme, care a fost confecționate de către membrii diasporei. 

Artiștii au fost îmbrăcați în haine naționale, în care culorile predominante au fost culorile mărțișorului și al primăverii, alb, roșu și albastru. 

Cei invitați au fost impresionați de atmosfera de primăvară, de tradițiile frumoase ale moldovenilor și s-au bucurat din plin de sărbatoare alături de membrii diasporei. Invitații estonieni au aflat despre Legenda Mărțișorului, iar cei mai ingenioși au primit premii. În acestă zi am avut și doi omagiați, care au luat parte în programul artistic interpretînd cîntece populare la instrumente muzicale tradiționale. 

În final toți au avut parte de o bună dispoziție de sărbătoare, așa că nu a fost greu să se alăture la frumosul dans popular ,,Pelenița”. Festivitatea s-a încheiat cu degustarea de bucate tradiționale pregătite cu drag de membrii diasporei pentru acest eveniment. 

La concert a fost prezent si Ambasadorul Republicii Moldova în Estonia, Domnul Victor Guzun. Domnul Ambasador i-a felicitat călduros pe toți cei prezenți la concert și i-a multumit organizatorilor pentru munca depusă. Menționînd că deja participă a treia oară la celebrarea frumoasei sărbători de primăvară ,,Mărțișor” , și că e o tradiție deja în Estonia, ca în această zi în fiecare an să avem parte de mult soare. ,,Mărțișor” e deja o carte de vizită al Republicii Moldova aici, și prin acest eveniment cultural se îmbogățește și comunitatea estoniană. Iar în finalul evenimentului, a ținut să felicite toate femeile cu ziua lor internațională, și să le dorească tuturor o primăvară frumoasă. 

Fiind stuent aici în Estonia, am fost invitat să contribui la buna desfășurare a festivității. Cu mare drag am acceptat invitația de a mă alătura diasporei în prezentarea frumoaselor tradiții și obiceiuri moldovenești. În cadrul acestui concert am avut onoarea să să fiu membru al ansamblului de dans popular ,,Bucuria”. 

Moldovenii de aici sunt mîndri că deși sunt departe de casă, avînd fiecare ocupațiile lor zilnice, serviciu, famile, totuși au păstrat o mare atașare față de cultura și tradițiile lor naționale. 

În final pot să menționez cel mai important lucru pe care l-am apreciat la diaspora noastră în Estonia, este că acești oameni minunați au făcut ca în această zi, ca toți moldovenii stabiliți cu traiul în Estonia să se simtă ca acasă. Invitații din Estonia și alte țări au fost profund impresionați de frumusețea culturii și tradițiiilor moldovenești. Iar Primăvară a răsărit în sufletul fiecărui participant la acest frumos eveniment. 

Concertul festiv a avut loc pe 9 martie, 2013. Organizatorul principal al evenimentului a fost Asociația moldovenilor “Luceafărul”. La eveniment au participat circa 100 de persoane, inclusiv reprezentanți ai administrației orașului Tallinn, ai asociațiilor minorităților naționale, studenții internaționali ai Școlii Diplomatice din Estonia, precum şi reprezentanţi mass-media.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu