Mr. E. Bahovski described the options of EU as a federal model, and the possible future of the EU as a Federation of States. At the same time he also analyzed the impact of the EU's internal policy and the future of the EU. It was a great practical experience and we, the participants of this visit got new experience of the EU affairs today and the perspectives for tomorrow.
marți, 29 ianuarie 2013
Visit to the European Commission Representation in Estonia
Mr. E. Bahovski described the options of EU as a federal model, and the possible future of the EU as a Federation of States. At the same time he also analyzed the impact of the EU's internal policy and the future of the EU. It was a great practical experience and we, the participants of this visit got new experience of the EU affairs today and the perspectives for tomorrow.
Etichete:
Andrei Enachi,
Bahovski,
diplomats,
ESD,
Estonia,
European Commision,
European Commission Representation,
students,
Tallinn
Locația:
Tallinn, Estonia
joi, 24 ianuarie 2013
Am să fiu Ambasador... !!!
,,Am să fiu Ambasador... !!!” e o simplă frază pentru cineva, iar pentru mine și familia mea ea constituie o istorie întreagă.
Istoria ideii de a deveni ,,Ambasador” își are începutul după absolvirea Liceului Teoretic Gh.Asachi” din Ungheni, după Bacalaureat, după stresul cel mare. Atunci cînd a venit timpul alegerii universității, că facultatea nu era o problemă, toți care mă cunoșteau știau că am să devin următorul ,,haker” - IT Programist al Moldovei. Dar totuși n-a fost să fie așa. Cînd am vizitat universitatea în care a studiat sora mea mai mare la facultatea de finanțe și bănci, am fost profund impresionat să văd că e amplasată în centrul capitalei, în cîțiva pași de bulevardul Ștefan cel Mare. Cel mai mult am fost uimit să văd un stand mare, pe care scria ,, Studenții din Ungheni au obținut cele mai frumoase rezultate la studii și sunt mîndria universității noastre”, asta mi-a picat la țanc. Am înțeles că aici vreau să fac și eu studiile, să mă regăsesc în lista acestor studenți, fiind și eu din or.Ungheni.
La o adunare generală de familie am discutat despre viitorul meu și ce facultate urmează să îmi aleg. Au fost și presiuni, dar și propuneri constructive desigur. Multe discuții au fost pentru facultatea de informatică, fiind una cu perspectivă și un viitor cu un loc de muncă asigurat pentru mine. Dar totuși simțeam că nu trebuie să aleg facultatea la care mă pricep dar trebuie să descopăr ceva nou, o specialitate căreia să-mi dedic efortul și posibil întreaga viață. După multe discuții și răsfoiri al Revistei Abiturientul, vizitarea universităților și blocurilor de studii, am ales anume ULIM-ul fiind universitatea despre care am menționat mai sus. Faculatea a fost o surpriză pentru toți, anume Istorie și Relații Internaționale. Mama, de la început nici nu înțelegea ce specialitate o fi și asta, iar tata, a stat îngîndurat și a zis: ,, gata te facem Ambasador, mergi și depune documentele” !.
Această frază este motorul care lucrează și acum în mine pentru a atinge ceea ce a fost planificat atunci. Toate acestea au lăsat o amprentă ulterior în dezvoltarea mea personală și profesională.
Fiind student nu m-am mulțumit cu lecțiile plictisitoare de istorie, care atunci îmi părea ceva total departe de așteptările mele de la o astfel de facultate. Am început să caut oportunități de muncă part time, atunci am fost contactat de compania tînără și în curs de dezvoltare StarNet, aici am trecut interviul și alte probe. Apoi a urmat un program part time de lucru ca agent de vînzări. A fost o experiență foarte interesantă pentru mine, fiind implicat în lucrul cu oamenii, a trebuit să cunosc totul despre companie să cunosc toate ofertele, tehnologiile de operare etc. Pentru un timp am crezut că viața mă conduce înapoi către sectorul IT. După o perioadă de testare mi sa propus să abandonez universitatea și să devin angajat full time cu un salariu atrăgător. După o discuție în familie, părinții mi-au spus ,,vei munci o viață întreaga dar student poți fi doar odată în viață, e o vîrstă frumoasă și nu trebuie să o omiți”. Nu eram deacord cu ei de la început, eram bucuros că mi-am găsit de lucru deja din primul an de facultate. Dar am decis să le ascult sfatul, cu timpul am înțeles că au avut dreptate. Apoi în anul II de facultate m-am regăsit în organizații non-guvernamentale devenind membru al Organizației Internaționale de Studenți AIESEC în Moldova. Aici mi-am făcut prieteni și am fost implicat în toată activitatea posibilă și imposibilă al acestei organizații. Am ajuns să fiu implicat aici 24/24. Proiecte, Conferințe, Seminare, Delegații etc. Am ajuns să am prieteni printre directorii de companii precum StarNet, NeoAvansare, ProMedia, Mega Tehnologie, Info-Prim etc. Cu unii din ei mențin legătura pînă în ziua de azi. Călătoriile peste hotare mi-au oferit o experiență internațională dar și mulți prieteni din diferite colțuri ale lumii cu care comunic pînă în ziua de azi.
A urmat ultimul an și absolvirea facultății de Relații Internaționale, an în care m-am concentrat asupra studiilor devenind unul dintre primii studenți la reușită. Cursurile erau foarte practice și asta ma atras foarte mult. Am avut și profesori internaționali invitați prin intermediul proiectelor realizate de colectivul catedrei RI ULIM. În această perioadă m-am implicat activ în cadrul Centrului de Cooperare Internațională din cadrul ULIM, aici am organizat vizite ale Ambasadorilor, membrilor corpului diplomatic, oficialilor și a experților internaționali la universitatea nostră. O altă activitate importantă a fost deschiderea centrului Confucius, Centrul Corean, Centrul Spaniol și cel German. Această activitate a fost salutată de conducerea universității dar și de studenți în același timp. A urmat deschiderea multor alte aule dedicate diverselor țări, unele din ele neavînd misiuni diplomatice în Republica Moldova, asta a contribuit la organizarea deschiderilor fastuase cu invitarea oficialilor din aceste state. A fost o muncă interesantă, îndeosebi că asta ma apropiat și mai mult de scopul propus. Am candidat pentru noul președinte al Centrului de Cooperare Internațională și am cîștigat încrederea membrilor. Funcția de Președinte mi-a conferit mult mai multă experiență practică, îndeosebi de lucru cu echipa mea, de coordonare, de stress-management.
După absolvirea universității am aplicat pentru studii de masterat în cadrul Universității de Stat din Moldova, Facultatea Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative, Specializarea: Studii Diplomatice. Aici am cunoscut în rol de profesori, foști Ambasadori, lucrători ai MAE și IE, doctori în relații internaționale cu experiență în organizații internaționale, ex parlamentari dar și oameni cu o vastă experiență în domeniul diplomației.
În anul doi al studiilor mele la FRIȘPA am aplicat la funcția vacantă din cadrul Ministerului Tineretului și Sportului din Moldova. Am trecut cu brio proba scrisă, apoi a urmat interviul.Aici am impresionat toată comisia de angajare. Mi-au mărturisit că aveam ceva ce mă deosebea de ceilalți candidați, o experiență, o dorință de a face ceva pentru tinerii din Moldova, un patriotism, o energie pe care doream să o investesc în lucrul pentru țara mea, pentru stat.
Acum după ce am lucrat un an în calitate de Consultant Principal al Serviciului Relații Internaționale în cadrul ministerului. După ratificarea a două acorduri internaționale, aderarea la unele acorduri ale Consiliului Europei în domeniul de tineret precum Acordul Parțial privind Cardul Eropean al Tinerilor, de asemenea fiind și singur în această poziție de relații internaționale în minister mi-a fost dificil dar am învățat multe de la colegii mei și din munca de zi cu zi. Pe parcurs am organizat deplasarea a peste 30 de delegații oficiale și de tineret în diverse colțuri ale lumii. Am participat în cadrul a 5 delegații oficiale și de tineret și sport în alte state. Cel mai mare proiect pe care l-am coordonat a fost găzduirea Reuniunii Regionale al Agenției Anti-Doping, oficialilor Agenției Mondiale Anti-Doping și a coordonatorului regional. Primirea unor delegații oficiale de către instituția noastră. Participarea în cadrul multiplelor ședințe, conferințe, mese de lucru naționale în domeniul tineretului, sportului.
În vara anului 2012 am decis să urmez mai departe către realizarea acestui vis și am aplicat pentru studii în cadrul Școlii Diplomatice din Estonia. Aici am parte de cursuri din partea unor profesori cu o vastă experiență internațională în domeniul relațiilor internaționale, studiilor europene, dreptului internațional și al diplomației. În același timp sunt implicat în unele activități ale Ambasadei Republicii Moldova în Estonia, aici avem marea fericire să avem un Ambasador foarte activ și prietenos, care îi primește pe toți cu multă dragoste și bunăvoință, are grijă de cetățenii noștri care locuiesc în Estonia. Excelența Sa, Domnul Victor GUZUN, este un Ambasador tînăr, dar a reușit deja să devină un exemplu bun de urmat pentru foarte multe persoane. Folosește activ internetul, rețelele sociale și orice modalitate de a prezenta frumusețea Republicii Moldova, de a crea punți de legătură dintre Estonia și Moldova, să mențină o prietenie la toate nivelurile administrative, dar și la nivelul societății civile fiind foarte conectat la ceea ce se întîmplă în ambele societăți. Deseori vine cu proiecte inovative și utile pentru a impulsiona o relație stabilă și dinamică între statele noastre. Pentru mine este o adevărată onoare să fiu alături de Excelența Sa și să învăț din vasta experiență pe care o are și să mă molipsesc de tempoul și ritmnul său de lucru și multe alte lucruri utile pe care sper să le deprind în perioada scurtă a studiilor mele aici în Estonia.
Acum cînd sunt student la școală simt că sunt tot mai aproape și aproape de acest vis, chiar cred că deja nu mai e vis, e un scop foarte realizabil. În același timp știu că fiecare tînăr care își iubește țara și atunci cînd merge peste hotarele ei, vorbește despre ea, o prezintă frumos, promovează imaginea țării sale peste hotare, obține rezulaatte frumoase, poate fi numit deja drept Ambasador, unul social, dar avînd o mare importanță incontestabilă pentru viitorul țării noastre.
Istoria ideii de a deveni ,,Ambasador” își are începutul după absolvirea Liceului Teoretic Gh.Asachi” din Ungheni, după Bacalaureat, după stresul cel mare. Atunci cînd a venit timpul alegerii universității, că facultatea nu era o problemă, toți care mă cunoșteau știau că am să devin următorul ,,haker” - IT Programist al Moldovei. Dar totuși n-a fost să fie așa. Cînd am vizitat universitatea în care a studiat sora mea mai mare la facultatea de finanțe și bănci, am fost profund impresionat să văd că e amplasată în centrul capitalei, în cîțiva pași de bulevardul Ștefan cel Mare. Cel mai mult am fost uimit să văd un stand mare, pe care scria ,, Studenții din Ungheni au obținut cele mai frumoase rezultate la studii și sunt mîndria universității noastre”, asta mi-a picat la țanc. Am înțeles că aici vreau să fac și eu studiile, să mă regăsesc în lista acestor studenți, fiind și eu din or.Ungheni.
La o adunare generală de familie am discutat despre viitorul meu și ce facultate urmează să îmi aleg. Au fost și presiuni, dar și propuneri constructive desigur. Multe discuții au fost pentru facultatea de informatică, fiind una cu perspectivă și un viitor cu un loc de muncă asigurat pentru mine. Dar totuși simțeam că nu trebuie să aleg facultatea la care mă pricep dar trebuie să descopăr ceva nou, o specialitate căreia să-mi dedic efortul și posibil întreaga viață. După multe discuții și răsfoiri al Revistei Abiturientul, vizitarea universităților și blocurilor de studii, am ales anume ULIM-ul fiind universitatea despre care am menționat mai sus. Faculatea a fost o surpriză pentru toți, anume Istorie și Relații Internaționale. Mama, de la început nici nu înțelegea ce specialitate o fi și asta, iar tata, a stat îngîndurat și a zis: ,, gata te facem Ambasador, mergi și depune documentele” !.
Această frază este motorul care lucrează și acum în mine pentru a atinge ceea ce a fost planificat atunci. Toate acestea au lăsat o amprentă ulterior în dezvoltarea mea personală și profesională.
Fiind student nu m-am mulțumit cu lecțiile plictisitoare de istorie, care atunci îmi părea ceva total departe de așteptările mele de la o astfel de facultate. Am început să caut oportunități de muncă part time, atunci am fost contactat de compania tînără și în curs de dezvoltare StarNet, aici am trecut interviul și alte probe. Apoi a urmat un program part time de lucru ca agent de vînzări. A fost o experiență foarte interesantă pentru mine, fiind implicat în lucrul cu oamenii, a trebuit să cunosc totul despre companie să cunosc toate ofertele, tehnologiile de operare etc. Pentru un timp am crezut că viața mă conduce înapoi către sectorul IT. După o perioadă de testare mi sa propus să abandonez universitatea și să devin angajat full time cu un salariu atrăgător. După o discuție în familie, părinții mi-au spus ,,vei munci o viață întreaga dar student poți fi doar odată în viață, e o vîrstă frumoasă și nu trebuie să o omiți”. Nu eram deacord cu ei de la început, eram bucuros că mi-am găsit de lucru deja din primul an de facultate. Dar am decis să le ascult sfatul, cu timpul am înțeles că au avut dreptate. Apoi în anul II de facultate m-am regăsit în organizații non-guvernamentale devenind membru al Organizației Internaționale de Studenți AIESEC în Moldova. Aici mi-am făcut prieteni și am fost implicat în toată activitatea posibilă și imposibilă al acestei organizații. Am ajuns să fiu implicat aici 24/24. Proiecte, Conferințe, Seminare, Delegații etc. Am ajuns să am prieteni printre directorii de companii precum StarNet, NeoAvansare, ProMedia, Mega Tehnologie, Info-Prim etc. Cu unii din ei mențin legătura pînă în ziua de azi. Călătoriile peste hotare mi-au oferit o experiență internațională dar și mulți prieteni din diferite colțuri ale lumii cu care comunic pînă în ziua de azi.
A urmat ultimul an și absolvirea facultății de Relații Internaționale, an în care m-am concentrat asupra studiilor devenind unul dintre primii studenți la reușită. Cursurile erau foarte practice și asta ma atras foarte mult. Am avut și profesori internaționali invitați prin intermediul proiectelor realizate de colectivul catedrei RI ULIM. În această perioadă m-am implicat activ în cadrul Centrului de Cooperare Internațională din cadrul ULIM, aici am organizat vizite ale Ambasadorilor, membrilor corpului diplomatic, oficialilor și a experților internaționali la universitatea nostră. O altă activitate importantă a fost deschiderea centrului Confucius, Centrul Corean, Centrul Spaniol și cel German. Această activitate a fost salutată de conducerea universității dar și de studenți în același timp. A urmat deschiderea multor alte aule dedicate diverselor țări, unele din ele neavînd misiuni diplomatice în Republica Moldova, asta a contribuit la organizarea deschiderilor fastuase cu invitarea oficialilor din aceste state. A fost o muncă interesantă, îndeosebi că asta ma apropiat și mai mult de scopul propus. Am candidat pentru noul președinte al Centrului de Cooperare Internațională și am cîștigat încrederea membrilor. Funcția de Președinte mi-a conferit mult mai multă experiență practică, îndeosebi de lucru cu echipa mea, de coordonare, de stress-management.
După absolvirea universității am aplicat pentru studii de masterat în cadrul Universității de Stat din Moldova, Facultatea Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative, Specializarea: Studii Diplomatice. Aici am cunoscut în rol de profesori, foști Ambasadori, lucrători ai MAE și IE, doctori în relații internaționale cu experiență în organizații internaționale, ex parlamentari dar și oameni cu o vastă experiență în domeniul diplomației.
În anul doi al studiilor mele la FRIȘPA am aplicat la funcția vacantă din cadrul Ministerului Tineretului și Sportului din Moldova. Am trecut cu brio proba scrisă, apoi a urmat interviul.Aici am impresionat toată comisia de angajare. Mi-au mărturisit că aveam ceva ce mă deosebea de ceilalți candidați, o experiență, o dorință de a face ceva pentru tinerii din Moldova, un patriotism, o energie pe care doream să o investesc în lucrul pentru țara mea, pentru stat.
Acum după ce am lucrat un an în calitate de Consultant Principal al Serviciului Relații Internaționale în cadrul ministerului. După ratificarea a două acorduri internaționale, aderarea la unele acorduri ale Consiliului Europei în domeniul de tineret precum Acordul Parțial privind Cardul Eropean al Tinerilor, de asemenea fiind și singur în această poziție de relații internaționale în minister mi-a fost dificil dar am învățat multe de la colegii mei și din munca de zi cu zi. Pe parcurs am organizat deplasarea a peste 30 de delegații oficiale și de tineret în diverse colțuri ale lumii. Am participat în cadrul a 5 delegații oficiale și de tineret și sport în alte state. Cel mai mare proiect pe care l-am coordonat a fost găzduirea Reuniunii Regionale al Agenției Anti-Doping, oficialilor Agenției Mondiale Anti-Doping și a coordonatorului regional. Primirea unor delegații oficiale de către instituția noastră. Participarea în cadrul multiplelor ședințe, conferințe, mese de lucru naționale în domeniul tineretului, sportului.
În vara anului 2012 am decis să urmez mai departe către realizarea acestui vis și am aplicat pentru studii în cadrul Școlii Diplomatice din Estonia. Aici am parte de cursuri din partea unor profesori cu o vastă experiență internațională în domeniul relațiilor internaționale, studiilor europene, dreptului internațional și al diplomației. În același timp sunt implicat în unele activități ale Ambasadei Republicii Moldova în Estonia, aici avem marea fericire să avem un Ambasador foarte activ și prietenos, care îi primește pe toți cu multă dragoste și bunăvoință, are grijă de cetățenii noștri care locuiesc în Estonia. Excelența Sa, Domnul Victor GUZUN, este un Ambasador tînăr, dar a reușit deja să devină un exemplu bun de urmat pentru foarte multe persoane. Folosește activ internetul, rețelele sociale și orice modalitate de a prezenta frumusețea Republicii Moldova, de a crea punți de legătură dintre Estonia și Moldova, să mențină o prietenie la toate nivelurile administrative, dar și la nivelul societății civile fiind foarte conectat la ceea ce se întîmplă în ambele societăți. Deseori vine cu proiecte inovative și utile pentru a impulsiona o relație stabilă și dinamică între statele noastre. Pentru mine este o adevărată onoare să fiu alături de Excelența Sa și să învăț din vasta experiență pe care o are și să mă molipsesc de tempoul și ritmnul său de lucru și multe alte lucruri utile pe care sper să le deprind în perioada scurtă a studiilor mele aici în Estonia.
Acum cînd sunt student la școală simt că sunt tot mai aproape și aproape de acest vis, chiar cred că deja nu mai e vis, e un scop foarte realizabil. În același timp știu că fiecare tînăr care își iubește țara și atunci cînd merge peste hotarele ei, vorbește despre ea, o prezintă frumos, promovează imaginea țării sale peste hotare, obține rezulaatte frumoase, poate fi numit deja drept Ambasador, unul social, dar avînd o mare importanță incontestabilă pentru viitorul țării noastre.
Etichete:
ambasador,
Ambassador,
Andrei Enachi,
Estonia,
Estonian School of Diplomacy,
Moldova,
Scoala Diplomatica din Estonia,
Victor Guzun,
vis
Locația:
Estonia
luni, 21 ianuarie 2013
My Estonia by Justin Petrone
For my Birthday I've got a nice present from my estonian colleagues at Estonian School of Diplomacy. The present is one of the Bestsellers books ,, My Estonia" by the Justin Petrone.
From the begining the book is captivating my attention and introduces me into the atmosphere of a nice romantic story of an young american journalist who is married with a nice and brave estonian girl who is also a journalist but with more international experience.
Today I have read the first 30 pages and this story captivated my attention, so I will come with updates on how I am exploring this nice and beautiful story.
I hope to learn more intresting things about amazing Estonia and Estonian people!
duminică, 20 ianuarie 2013
sâmbătă, 19 ianuarie 2013
marți, 15 ianuarie 2013
Mulțumesc...
Astăzi vreau să Mulțumesc...
Îi Mulțumesc Lui Dumnezeu pentru că mi-a dăruit viață, are grijă de mine și pentru toate cîte mi-a dăruit!
Mamei îi Mulțumesc că ma născut acum 25 de ani în urmă, ma crescut și mi-a dăruit educația cuvenită!
Tatălui, pentru că viața sa mi-a servit drept un exemplu și o lecție de viață!
Mulțumesc fratelui mai mare, care cred că e cel mai adevărat bărbat, soț, tată și frate, care mi-a arătat ce înseamnă să ai bărbăție, să lupți și să fii victorios !
Mulțumesc surorii mele, care prin exemplul ei mi-a arătat ce înseamnă să privești la viață doar în culori pozitive.
Mulțumesc fratelui mai mic de la care am învățat cum în orice situație să fii calm, dar și senzația de siguranță prin care îi molipsește pe toți de optimism.
Mulțumesc tuturor care mi-au fost alături pe parcursul anilor. Și cred că de la fiecare am învățat cîte o lecție de viață.
Le Mulțumesc și tuturor care vor fi alături de mine în continuare.
În noul an sper să învăț multe lucruri bune și frumoase !!!
VĂ MULȚUMESC !!!
Îi Mulțumesc Lui Dumnezeu pentru că mi-a dăruit viață, are grijă de mine și pentru toate cîte mi-a dăruit!
Mamei îi Mulțumesc că ma născut acum 25 de ani în urmă, ma crescut și mi-a dăruit educația cuvenită!
Tatălui, pentru că viața sa mi-a servit drept un exemplu și o lecție de viață!
Mulțumesc fratelui mai mare, care cred că e cel mai adevărat bărbat, soț, tată și frate, care mi-a arătat ce înseamnă să ai bărbăție, să lupți și să fii victorios !
Mulțumesc surorii mele, care prin exemplul ei mi-a arătat ce înseamnă să privești la viață doar în culori pozitive.
Mulțumesc fratelui mai mic de la care am învățat cum în orice situație să fii calm, dar și senzația de siguranță prin care îi molipsește pe toți de optimism.
Mulțumesc tuturor care mi-au fost alături pe parcursul anilor. Și cred că de la fiecare am învățat cîte o lecție de viață.
Le Mulțumesc și tuturor care vor fi alături de mine în continuare.
În noul an sper să învăț multe lucruri bune și frumoase !!!
VĂ MULȚUMESC !!!
The Murmur of the Forest – Mihai Eminescu
The Murmur of the Forest by Mihai Eminescu :
On the pond bright sparks are falling,
Wavelets in the sunlight glisten;
Gazing on the woods with rapture,
Do I let my spirit capture
Drowsiness, and lie and listen…
Quails are calling.
All the silent water sleeping
Of the streams and of the rivers;
Only where the sun is shining
Thousand circles there designing
As with fright its surface shivers,
Swiftly leaping.
Pipe the birds midst woods concealing,
Which of us their language guessing?
Birds of endless kinds and races
Chirp amidst its leafy places
And what wisdom they expressing
And what feeling.
Asks the cuckoo: ,,Who has seen
Our beloved summer idol,
Beautiful beyond all praising
Through her languid lashes gazing,
Our most lovely, tender, bridal,
Forest queen?”
Bends the lime wiyh gentle care
Her sweet body to embower;
In the breeze his branches singing
Lift her in their arms upswinging,
While a hundred blossoms shower
On her hair.
Asks the brooklet as it flows
,, Where has gone my lovely lady?
She, who evening hour beguiling,
In my silver surface smiling,
Broke its mirror deep and shady
With her toes?”
I replied: ,,O forest, she
Comes no more, no more returning!
Only you, great oaks, still dreaming
Violet eyes, like flowers gleaming,
That the summer through were yearning
Just for me.”
Happy then, alone we twain,
Through the forest brush-wood striding!
Sweet enchanted tale of wonder
That the darkness broke asunder…
Dear, wherever you’d be hiding,
Come again!
Etichete:
by mihai eminescu,
diplomatic,
eminescu,
forest,
mihai,
Mihai Eminescu,
poem
luni, 7 ianuarie 2013
Vreau să vă felicit pe toţi cu Sfînta Sărbătoare a Naşterii Domnului Nostru Iisus Hristos !!! Vă doresc din suflet să aveţi pace şi liniste in sufletele voastre, credinţă curata şi adevărată şi calea cea dreaptă în viaţă, Să vă bucuraţi de mulţi ani cu sănătate plini de zile e senine si să aveţi multă fericire şi Domnul să vă trimită înger păzitor care mereu alaturi de voi să fie.
Hristos se naste,Slaviti-l !!!
sâmbătă, 5 ianuarie 2013
TEEVIT - Tîrgul Internațional de Oportunități pentru Tineri din Estonia.
TEEVIT 2012 este Tîrgul Internațional de Oportunități pentru Tineri din Estonia. Este unul din cele mai mari evenimente pentru tinerii din Estonia. Tîrgul se desfășoară în decurs de 4 zile și participă peste 100 de exponenți. În cadrul a celei de-a patra ediții TEEVIT 2012 am avut ocazia să fiu membru al echipei de organizare. Am fost responsabil de participanții internaționali, dintre care : Institutul Francez, Institutul German, Școlile, Colegiile și Universitățile din Riga, Latvia, Suedia, Finlanda, Marea Britanie, Elveția.
A fost o experiență unică deoarece în acest Tîrg Internațional au fost depuse eforturi enorme și toată ingeniozitatea și inovativitatea estoniană pentru a crea ceva cu totul special și atractiv pentru tinerii din Estonia.
Tîrgul ca concept cuprinde în sine diverse oportunități pentru tineri, începînd cu cele educaționale și finisînd cu cele de petrecere a timpului liber. Au fost prezente cele mai active organizații de tineret, agenții europene cu programe și oportunități pentru tineri, precum Eurodesk, Youth in Action, European Youth Card Association și multe altele.
Centrul expozițional era arhiplin de standurile instituțiilor educaționale, printre care Școala de Piloți, Școala Marinei, Academia de Poliție, Academia Poliției de Frontieră.
A fost creată o zonă specială pentru standurile speciale, unde fiecare din participanții la expoziție au avut posibilitatea să își testeze aptitudinile în anumite profesii din diverse domenii precum cel hotelier, centrul de inovații și robotică, poliția de frontieră, controlul vamal, grădina botanică, super-market, școala de artă, agenție turistică și multe altele. Am fost la toate aceste standuri și m-am provocat să văd dacă mă regăsesc într-o altă profesie decît cea aleasă, cel mai interesant a fost să aflu că nu e atît de ușor să stai la aparatul de casă într-un supermarket, să fii lucrezi într-un hotel la reception și să verifici valizele la controlul vamal.
Au fost foarte multe universități și colegii cu facultăți tehnice, care au prezentat în cadrul standurilor lor o sumedenie de lucruri practice. Într-un stand era amplasată o mașină sportivă, în altul erau niște studenți care creau diverse piese din lemn și metal în văzul tuturor, iar cei de la chimie făceau explozii, fum și diverse experimente care atrăgeau foarte mulți tineri la standurile lor, uneori cîte o explozie se răsuna în toată sala, dar toți erau calmi pentru că știau că o fac studenții profesioniști și asta e chimie :) e interesantă pentru tinerii de azi doar atunci cînd face show, cînd explodează ceva.
Au fost și multe organizații de tineret care ofereau prezentări al activității lor, cel mai interesant pentru tineri a fost standul unei organizații de tineret care a avut în standul lor un X-Box cu dansuri, unde am testat aptitudinile mele de dans precum au făcut-o și mulți alți tineri participanți la acest unic Tîrg Internațional.
Am fost impresionat și de roboții expuși de universitatea tehnică, unde fiecare avea ocazia să-și testeze aptitudinile de coordonare a unui robot de la telecomandă.
La această ediție TEEVIT 2012 au participat zeci de mii de tineri din Estonia și chiar din țările vecine în pofida faptului că afară viscolea, ningea pe parcursul acestor zile, dar totuși mulți tineri au fost interesați să participe. Ei știau că fiecare ediție este bine organizată ca de obicei și aici au oportunitatea de a găsi o facultate pe plac, un ONG național s-au internațional cu activități interesante, o consiliere profesională de la experți în domeniul carierei.
Sper că la întoarcere în Republica Moldova să împărtășesc această experiență unică de organizare a unor astfel de Tîrguri Internaționale și cu organizatorii din Moldova. Astfel, să cunoască și tinerii de la noi diversele oportunități de învățare și dezvoltare pe care am putea să le oferim, dar mult depinde cum o facem. Estonienii în acest sens știu cum să facă atractivă și chimia și multe alte facultăți și oportunități pentru tineri, ar fi bine să învățăm această bună și frumoasă experiență !
Etichete:
Andrei Enachi,
Estonia,
expozitie,
Fair,
International,
oportunitati,
opportunities,
teevit,
tineri,
youth
vineri, 4 ianuarie 2013
Abonați-vă la:
Postări (Atom)